Amsterdamse Scholenchallenge

Persbericht: Energiecommissaris van Nederland start Amsterdamse Scholenchallenge

De Geert Groote 2 en de 2e Openluchtschool roepen andere scholen op aan te haken!

Amsterdam, 9 februari 2017 – Vanochtend zijn kinderen van twee Amsterdamse scholen aan de Fred Roeskestraat een energiewedstrijd gestart, de ‘Amsterdamse Scholenchallenge’. De Geert Groote 2 en de 2e Openluchtschool gaan zoveel mogelijk energie besparen op hun school, te beginnen met tien procent in één jaar. Onder toeziend oog van de eerste Energiecommissaris van Nederland, Ruud Koornstra, hebben kinderen van de beide scholen elkaar uitgedaagd in een vriendschappelijke scrum.

Wat gaat er gebeuren?

Voor beide scholen is het energiegebruik voor 2016 in kaart gebracht. De Geert Groote School gebruikt 280.000 kWh per jaar (het gas rekenen we ook om naar kWh door het met 10 te vermenigvuldigen). De 2e Openluchtschool gebruikte in 2016 105.000 kWh. Deze school heeft vorig jaar 90 zonnepanelen op het dak gelegd, waarmee het gebruik al flink gedaald is.

Beide scholen gaan nu, samen met de kinderen een plan maken om de doelstelling, minstens 10% besparing in een jaar, te halen. Elke drie maanden nemen leerlingen de meterstanden van elkaars scholen op en beoordelen of de scholen op koers liggen.

Over de Amsterdamse Scholenchallenge

Deze challenge is een coöperatief spel, samenwerking staat centraal en de scholen spelen niet tegen maar mét elkaar. Het is een initiatief van het –startende- merk Oranje Energie, dat is opgezet door initiatieven vanuit de samenleving samen met een paar krachtige partners. Ieder die zich aansluit zet zich in om scholen, bedrijventerreinen, buurten of zelfs hele regio’s elkaar te laten uitdagen om het gebruik van fossiele energie te verminderen. Naast gezonde competitie staat samenwerking centraal: de scholen spelen niet tegen elkaar maar mét elkaar. Iedereen kan meedoen, of je nu iets wilt doen voor het klimaat, je portemonnee, of gewoon om de kick van het winnen. Want bij de Oranje Energie Challenge geldt: als wij winnen, wint iedereen!

Over de Energiecommissaris

Ruud Koornstra is recent, op 12 januari 2017, geïnstalleerd als Energiecommissaris van Nederland. Zijn taak is om het gebruik van fossiele energie in heel Nederland voor 2030 terug te brengen naar 0.

Koornstra: “In ons land gebruiken we 600 miljard kWh energie per jaar. Dat aantal kan niemand overzien. In het hele land zijn enorm veel lokale energiecommissies die honderdduizenden kWh verduurzamen. Deze twee scholen zetten met deze concrete uitdaging een fantastisch voorbeeld om dit uitdagende, arbeidsintensieve, tienduizenden banenproject inzichtelijk te maken.

De Energiecommissie van de Geert Groote heeft zich overigens ten doel gesteld om in 2022 helemaal geen fossiele energie meer te gebruiken met hetzelfde budget als nu betaald wordt aan energie. “De praktijklessen die de kinderen zo meemaken op het gebied van energie zorgen voor een enorme verrijking van de bestaande lesstof” aldus directeur Sascha Holthaus. Directeur Isabelle Ferwerda van de 2e Openluchtschool doet daar meteen een schepje bovenop. “Dat vinden wij ook…en wij gaan meteen ook deze challenge winnen!”

Foto: Co de Kruijf

Fotobijschrift:

Energiecommissaris Ruud Koornstra start Scholenchallenge van Geert Groote 2 en 2e Openluchtschool

Meer weten of meedoen? Neem contact op met Pauline Westendorp 06-54723019, pauline@newnrg.nl, www.energiecommissie.nl